Additieven? Wat zijn het en waarvoor dienen ze?

687003-5in1-petrol-fuel-system-treatment-500×500

Additieven? Wat zijn het en waarvoor dienen ze?

De laatste jaren is het gebruik van diverse additieven (ook wel toevoegingen genoemd) alleen maar meer geworden. Brandstoffen als Shell V-power, BP Ultimate, Total Excellium etc bevatten meer additieven dan de ‘standaard’ brandstoffen die zij leveren. Gebruik van brandstofadditieven in benzine en diesel leidt tot een lager verbruik, betere prestaties, een schonere verbranding, minder wrijving etc.

We kennen 4 soorten toevoegingen:

 • Olie additieven
 • Benzine additieven
 • Diesel additieven
 • Koelsysteem additieven

 

Wat doen additieven?

In alle oliën, benzine of diesel die u koopt zitten toevoegingen (ook wel additieven genoemd) verwerkt. Afhankelijk van de specificatie motorolie die u koopt is er bepaald additievenpakket aan toegevoegd om specifieke doel te bereiken. Denk aan Long-Life motorolie; deze olie bevat een pakket olietoevoegingen dat ervoor zorgt dat de onderhoudsinterval extra lang is. Andere oliën zijn ontwikkeld om ingezet te worden als roetfilterolie en weer andere oliën zijn specifiek samengesteld op brandstofbesparing. Daarnaast zijn er speciale brandstoffen als de Shell V-Power, BP-Ultimate, Total Excellium. Het pakket aan brandstofadditieven is uitgebreider dan de standaard Euro 95 voornamelijk geënt op brandstofbesparing.

 

Praktijk voorbeelden

De praktijk leert echter dat de olie additieven en brandstofadditieven die in de benzine, diesel en (motor) olie zitten lang niet altijd voldoende zijn. Dat hangt af van de kwaliteit van de olie en/of brandstof, gebruik, inzetgebied, aantal gereden kilometers etc. Hieronder leest u enkele veel voorkomende, op zich geen bijzondere, praktijksituaties van auto’s die het motorisch ‘zwaar’ hebben.

Auto´s die weinig snelwegkilometers rijden komen niet of slecht op temperatuur. Dit zorgt voor vocht en vervuiling in de motorolie. De komst van start-stop systemen en plug-in-hybride auto’s zorgen dat dit veel vaker voorkomt. Vocht zorgt voor sludge in de motorolie en betekent onder andere meer slijtage en verminderende smering.

Taxi’s maken veel kilometers, maar staan ook veelal lang stil en draaien dan stationair. Bij veel stationair draaien vindt er een onvolledige verbranding plaats. Met als gevolg veel neerslag van roet. Roet is verantwoordelijk voor slijtage binnen de motor.

Klassiekers staan vaak voor langere tijd stil. Pas wanneer in het voorjaar het weer mooi is worden ze van stal gehaald. De brandstof heeft dan veelal maanden in de tank gezeten: op die manier is een deel van de werkzame bestanddelen al verloren gegaan. Bij klassiekers is het van belang dat het anti-oxidant (bescherming tegen veroudering) en anti corrosie (bescherming tegen roest).

Ditzelfde geldt voor de motorolie: juist als de auto vaak stil staat is het van belang om de motorolie met regelmaat (1 keer per jaar ) te verversen. Het eerste probleem is vocht dat voor corrosie kan zorgen en het tweede is de veroudering van het additievenpakket. De reinigende en smerende werking nemen in de loop van de tijd af. Slijtage ligt dan al snel in het verschiet met alle gevolgen van dien. Met regelmatig onderhoud, het tijdig verversen van motorolie bespaart u op uw onderhoudskosten. De kwaliteit van motorolie neemt na verloop van tijd af. Additieven verliezen hun werking als de motorolie te lang blijft zitten.

 

Voorbeeld:

687003-5in1-petrol-fuel-system-treatment-500×500 broekhuizen heuts besbo ka reparatie flush olie additief oplossing fixen 5in1 wyns valvoline halfords ma47241-169×330 (1)

OIL SYSTEM CLEANER

Wynn’s Oil System Cleaner is een olie oplosbare vloeistof, die het smeersysteem reinigt en beschermt, waardoor directe vervuiling van de verse olie door achtergebleven resten voorkomen wordt.

 • Maakt afzettingen, onzuiverheden en bezinksel los in het carter, olieleidingen en op alle onderdelen van het smeersysteem.
 • Houdt het opgeloste vuil in suspensie en verhindert hun ophoping.
 • Maakt vastzittende zuigerveren en hydraulische klepstoters los.
 • Voorkomt directe vervuiling van de nieuwe olie door achtergebleven resten.
 • Verlengt de levensduur van de nieuwe olie door de reiniging.
 • Bevat EP additieven voor een supplementaire bescherming tegen slijtage tijdens de behandeling.
 • Is onschadelijk voor de katalysator.
 • Compatibel met alle minerale en synthetische oliën en geschikt voor gewone en low SAPS toepassingen.

 

Preventieve en curatieve additieven

Er kan onderscheidt gemaakt in preventief (probleem voorkomend) werkende additieven en curatief (probleem oplossend) werkende additieven.

Preventieve brandstofadditieven en olie additieven

Dit zijn additieven die wij adviseren om problemen in de motor, het koelsysteem etc, te voorkomen. Preventieve additieven zijn onder andere:

• 5 in 1 injector cleaners

• Valvoline injector cleaners

• Wynns Super Charge Oil Treatment

• Diverse DPF cleaners

• etc.

Dit zijn additieven om toe te voegen aan de brandstof of respectievelijk aan de olie. Zij helpen uw motor en motoronderdelen in goede conditie te houden. Zij reinigen en smeren de motor en verminderen het brandstofverbruik. We noemen dit preventief onderhoud.

 

 

Voorbeeld:

687003-5in1-petrol-fuel-system-treatment-500×500 broekhuizen heuts besbo ka reparatie flush olie additief oplossing fixen 5in1 wyns valvoline halfords ma47241-169×330 (1)

5IN1 PETROL FUEL SYSTEM TREATMENT

 •  Reinigt het complete brandstofsysteem met 1 behandeling
 •  Geschikt voor voertuigen met katalysatoren
 •  Reduceert co2 uitstoot
 •  Vermindert zwarte rook
 •  Reinigt vervuilde kleppen
 •  Opent verstopte injectoren
 •  Vermindert brandstofverbruik
 •  Constanter stationair draaien
 •  Geschikt voor 2-tact motoren
 •  Herstelt vermogen
 •  Reinigt gehele brandstofsysteem
 •  Voor alle benzine motoren (met of zonder turbo)

 

Curatieve brandstofadditieven en olie additieven

Daarnaast heeft Broekhuizen een uitgebreid assortiment olie additieven en brandstofadditieven die u kunt inzetten wanneer er reeds problemen zijn ontstaan. Denkt u aan lekkage van motordelen, versnellingsbak, radiator, vastzittende kleppen, vervuilde turbo, vervuilde EGR-kleppen, een volgelopen roetfilter etc. Natuurlijk is een eenvoudige oplossing het vervangen van onderdelen die lekken, pakkingen die wat zijn gekrompen etc. Echter, dit zijn vaak dure reparaties. Met olie additieven en brandstofadditieven heeft u een alternatief, mits het onderdeel NIET KAPOT is.

Een reeks Oil Stop Lek producten (voor motor, versnellingsbak) bijvoorbeeld doen pakkingen weer doen opzwellen. Doordat de pakkingen opzwellen zal in vele gevallen de olielekkage stoppen.

Een hoog olieverbruik? Ons Oil Treatment assortiment zijn olieverdikkers die zorgen dat het olieverbruik afneemt of zelfs stopt, ook brengen deze de viscositeit weer op peil. Neerslagen van gom en vernis in de oliekanalen kunnen verwijdert worden met Hydraulic Valve Lifters. Vervuiling in de inlaatkleppen en het brandstofsysteem kunnen betekenen dat de motor over de hele linie slecht presteert met alle gevolgen van dien.

 

Voor meer informatie, advies of aanschaf. Kom langs in een van onze vestigingen. Bekijk ook onze overige tips

 

    

   Tot ziens bij Broekhuizen Automaterialen!

   Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
   Opzoek naar onze vestigingen?
   E-mail sturen? Dat kan: [email protected]
   Meer informatie nodig? Bel ons: 013 - 5321366