Met de auto veilig op vakantie, wat zijn de regels? En waar moet ik rekening mee houden?

anwb_w760

Wat moet er mee in de auto in het buitenland

 

Bij Broekhuizen Automaterialen bent u aan het juiste adres om uw auto vakantie klaar te maken en om informatie te verkrijgen die u moet weten als u met de auto op vakantie gaat. Denk hierbij aan verbanddozen, veiligheidshesjes, lampjes, brandblussers, gevaren driehoeken en alcohol testers.

Natuurlijk bent u bij ons ook aan het juiste adres om uw auto helemaal spik en span te maken in de zomer met bijvoorbeeld 5 in 1, Turtle Wax, Meguiars etc.

 

Verplicht mee in de auto

Binnen Europa heb je te maken met verschillende verkeerswetgeving. In veel landen zijn een veiligheidshesje en gevarendriehoek in de auto verplicht. Dit geldt vaak ook voor een verbanddoos, reservelampjes en een brandblusser. Hieronder vind je de informatie over dingen die je mee moet nemen in diverse landen in Europa, waaronder België, Nederland, Frankrijk, Spanje en Duitsland.

Elk land heeft zijn eigen verkeerswetgeving bestaande uit o.a. verkeersregels en voertuigeisen. De verkeersregels gelden voor iedereen. De voertuigeisen gelden alleen voor voertuigen die dat land geregistreerd zijn (op kenteken staan).

Hieronder een overzicht met betrekking tot wat er mee moet in de personenauto zoals de verbanddoos, gevarendriehoek, veiligheidshesjes, reservelampjes en brandblusser. Wanneer iets niet verplicht is voor een personenauto met Nederlands kenteken, dan staat dit met een * aangegeven. De ANWB adviseert Nederlandse bestuurders de lokale regels te volgen uit veiligheidsoverwegingen en om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

 

Verband doos

Gevaren driehoek

Veilligheidshesjes

bezit

gebruik

Reserve lampjes

Brand blusser

verbanddoos_335x260 brandblusser vakantie zomer anwbd actie veilig op weg 9200000087753338 Vaderag cadeau Automaterialen heuts besbo ghs heijl velgenborstel schoonmaken zuiver velgen rims kledinghanger tip poetsen waxen trimmen borstelen gratis velgenborstel broekhuizen automaterialen gevarendriehoek veiligheidshesje brandblusser vakantie zomer anwbd actie veilig op weg 9200000087753338 Vaderag cadeau Automaterialen heuts besbo ghs heijl velgenborstel schoonmaken zuiver velgen rims kledinghanger tip poetsen waxen trimmen borstelen gratis velgenborstel broekhuizen automaterialen veiligheidshesje (1) brandblusser vakantie zomer anwbd actie veilig op weg 9200000087753338 Vaderag cadeau Automaterialen heuts besbo ghs heijl velgenborstel schoonmaken zuiver velgen rims kledinghanger tip poetsen waxen trimmen borstelen gratis velgenborstel broekhuizen automaterialen reservelampjes brandblusser vakantie zomer anwbd actie veilig op weg 9200000087753338 Vaderag cadeau Automaterialen heuts besbo ghs heijl velgenborstel schoonmaken zuiver velgen rims kledinghanger tip poetsen waxen trimmen borstelen gratis velgenborstel broekhuizen automaterialen brandblusser vakantie zomer anwbd actie veilig op weg 9200000087753338 Vaderag cadeau Automaterialen heuts besbo ghs heijl velgenborstel schoonmaken zuiver velgen rims kledinghanger tip poetsen waxen trimmen borstelen gratis velgenborstel broekhuizen automaterialen
België

x*

x

x 4

x*

Denemarken

x

Duitsland

x*

 x*

x*

x*

Frankrijk

x

x 6

x 4

Griekenland          x         x     x
Hongarije

x

x

x

x

Italië

x

x

Kroatië

x

x 1

x

x 4

x 7

Luxemburg

x

x

x

Nederland

x 5

Noorwegen

x

x* 6

x*

Oostenrijk

x

x

x

x 4

Polen

x

       x

x

x

Portugal

x*

x

4

Slovenië

x*

x 1

x

x*

Slowakije

x

x

x

x

Spanje

x 2

x

Tsjechië

x

x

 x

 x

Turkije

x

x 3

x

Zweden

x*

Zwitserland

x 6

 

* Geldt niet voor auto’s met een Nederlands kenteken (let op: dus wel voor auto’s die je ter plekke huurt).

1. Er zijn twee gevarendriehoeken verplicht bij een aanhanger
2. Er zijn twee gevarendriehoeken verplicht als de auto een Spaans kenteken heeft
3. Er zijn twee gevarendriehoeken verplicht
4. Alleen verplicht voor bestuurder
5. Gevarendriehoek is alleen verplicht als alarmlichten niet functioneren
6. Binnen handbereik bewaren
7. Geldt niet voor auto’s met xenon, neon of LED verlichting

Deze informatie is gebaseerd op de informatie die in april 2018 bij ons bekend was.

(Bron: https://www.anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/andere-verkeersregels/verkeersregels-in-het-buitenland)

 

Fashion Pineapple. Bright Summer Color. Beach Clothes Accessorie alcoholtester-frankrijk-verplicht verbanddoos_335x260 brandblusser vakantie zomer anwbd actie veilig op weg 9200000087753338 Vaderag cadeau Automaterialen heuts besbo ghs heijl velgenborstel schoonmaken zuiver velgen rims kledinghanger tip poetsen waxen trimmen borstelen gratis velgenborstel broekhuizen automaterialen

Het gebruik van een dashcam in het buitenland

Gebruik dashcam

Dashcams worden steeds vaker gebruikt. Je kunt er mooie routes mee filmen. Soms kunnen de beelden ook als bewijs worden gebruikt bij een ongeluk of schade. Het gebruik van een dashboardcamera kan problemen opleveren.

Meestal is er geen specifieke wetgeving die het gebruik van een dashcam verbiedt of toestaat. Maar het gebruik van een dashcam kan vanwege privacywetgeving en/of filmen in openbare ruimten problematisch zijn. Met een dashcam worden beelden geregistreerd, waardoor personen direct of indirect (via de kentekenplaat) kunnen worden geïdentificeerd. Het -zonder toestemming van de gefilmde personen- publiceren van deze opnames is meestal niet toegestaan.

Daarnaast geldt dat de dashcam zo moet worden aangebracht dat het zicht niet wordt belemmerd. De bestuurder mag niet worden afgeleid door het gebruik van de dashcam. In veel landen mag de camera tijdens het rijden niet bediend worden. Staat jouw land er niet tussen dan is er helaas geen verdere informatie beschikbaar.

Land verboden/niet verboden gebruik als bewijs aanvullende opmerkingen
België niet verboden Het is aan de rechter om te besluiten of de beelden wel of niet worden toegelaten als bewijs.

Voor de rechtsgeldigheid van de opname moeten gefilmde personen direct na een ongeval op de hoogte worden gebracht dat opname wordt gebruikt in een procedure

Het zonder uitdrukkelijke toestemming van gefilmde personen is het verspreiden of publiceren van beelden verboden.

Aanbevolen wordt beelden zo snel mogelijk te verwijderen.

Denemarken niet verboden Geen informatie beschikbaar De dashcam en het snoer mogen het zicht niet blokkeren.

Het is niet toegestaan zonder toestemming te filmen op privé terreinen.

Daarnaast moet rekening gehouden worden met privacywetgeving.

Duitsland Er is geen specifieke wetgeving maar gebruik wordt afgeraden In uitzonderlijke gevallen kan een rechter toestemming geven voor het gebruik van beelden. Dit betreft alleen korte beelden van 30seconden die telkens overschreven worden. De Duitse rechter heeft een uitspraak gedaan over het gebruik van dashcams. Hieruit blijkt dat het gebruik van een dashcam/publiceren van de beelden is niet toegestaan vanwege privacyschending en dat een boete wordt opgelegd.
Engeland niet verboden Geen informatie beschikbaar De dashcam mag niet afleiden en mag het zicht niet belemmeren.

De privacywetgeving moet worden gerespecteerd bij publiceren van beelden.

Finland niet verboden De beelden mogen gebruikt worden in een juridische procedure. Het verspreiden of publiceren van de beelden is  verboden als dit kan leiden tot een schending van de privacy van de gefilmde personen.
Frankrijk niet verboden De beelden mogen gebruikt worden in een juridische procedure. De privacywetgeving moet worden gerespecteerd bij het publiceren van de beelden.
Hongarije niet verboden De beelden mogen gebruikt worden in een juridische procedure. Filmen mag alleen in lage resolutie.

Niet benodigde data moet binnen 5 dagen gewist worden.

Het publiceren van de beelden is alleen toegestaan als de beelden zijn geanonimiseerd i.v.m. wetgeving met betrekking tot databeveiliging en privacywetgeving.

Beelden moeten worden bescherm tegen onbevoegde toegang door derden.

Italië niet verboden Geen informatie beschikbaar Er is wetgeving m.b.t. data beveiliging en privacy.

Ook kentekenplaten worden gezien als privacy gevoelig en mogen dus niet zonder toestemming gepubliceerd worden.

Kroatië niet verboden Geen informatie beschikbaar Er moet rekening gehouden worden met de privacywetgeving.

Het maken van filmopnames kan verboden zijn zoals bijvoorbeeld bij grensovergangen.

Luxemburg verboden Beelden mogen gebruikt worden in een juridische procedure.

Let op: het filmen met een dashcam wordt gezien als strafbaar feit. Hiervoor kun je vervolgd worden.

Wetgeving met betrekking tot databeveiliging verbiedt nadrukkelijk het gebruik van de dashcam.

Je mag wel een dashcam meenemen maar niet gebruiken.

Nederland niet verboden Het is aan de rechter om te besluiten of de beelden wel of niet worden toegelaten als bewijs Bij publicatie van de beelden moet rekening gehouden woden met de privacy. Publicatie kan verboden zijn als personen zijn te identificeren.
Noorwegen niet verboden De beelden mogen gebruikt worden in een juridische procedure. Het is niet toegestaan de beelden te delen via social media.
Oostenrijk verboden Beelden mogen gebruikt worden in een juridische procedure.

Let op: je kunt een boete krijgen omdat je hebt gefilmd met een dashcam.

Er geldt een algemeen verbod op het zonder toestemming filmen van personen in openbare ruimten. Dit verbod geldt ook voor dashcamopnames.
Polen niet verboden Het is aan de rechter om te besluiten of de beelden wel of niet worden toegelaten als bewijs. Bij publicatie van de beelden moet rekening gehouden worden met de privacy.
Portugal verboden Geen informatie beschikbaar. Het verzamelen en opslaan van persoonlijke gegevens zoals dashcambeelden mag alleen als er een vergunning is afgegeven door de Portugese Data Protection Autoriteit.
Slovenië niet verboden Geen informatie beschikbaar. Het is niet toegestaan beelden te publiceren, die te herleiden zijn tot personen, tenzij er toestemming door de betrokkenen is gegeven.
Spanje ten zeerste afgeraden Geen informatie beschikbaar. Er mag niet zomaar gefilmd worden in openbare ruimte.

De dashcam mag niet afleiden, mag het zicht niet belemmeren en mag niet bediend worden tijdens het rijden.

Er gelden specifieke regels m.b.t. databeveiliging.

Er is toestemming nodig van inzittenden.

Tsjechië niet verboden Beelden mogen gebruikt worden in een juridische procedure. De tegenpartij moet hiervan wel op de hoogte worden gesteld.

Het beeldmateriaal wordt gezien als indirect bewijs.

De dashcam mag het zicht niet belemmeren.

Het is niet toegestaan de beelden zonder toestemming te publiceren.

Zwitserland ten zeerste afgeraden Het is aan de rechter om te besluiten of de beelden wel of niet worden toegelaten als bewijs. Het gebruik van een dashcam is in verband met privacywetgeving problematisch

De dashcam mag alleen op het dashboard of windscherm en mag het zicht daarbij niet belemmeren.

De dashcam mag niet bediend worden tijdens het rijden.

Publicatie van beelden valt onder de privacywetgeving.

Zweden niet verboden Geen informatie beschikbaar. De privacywetgeving moet worden gerespecteerd bij het publiceren van beelden.

Gemaakte opnames moeten continu overschreven worden.

(bron: https://www.anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/andere-verkeersregels/dashcam-verboden)

 

Verbod flitspaalsignalering in het buitenland

Flitspaalsignalering is niet in alle landen toegestaan. Hieronder staan van de meest bezochte vakantielanden binnen Europa de regels met betrekking tot flitspaalsignalering en radardetectie. Daarnaast is het in sommige landen niet toegestaan om het navigatieapparaat in het midden van de ruit te plaatsen, het zicht mag niet worden belemmerd.

Verschil radardetectie en flitspaalsignalering

Het verschil tussen flitspaalsignalering op het navigatiesysteem en radardetectie-apparatuur is de herkomst van de informatie. De flitspaalsignalering wordt verkregen door GPS, terwijl een radardetector het radarsignaal opvangt.

Het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is in alle landen in Europa verboden.Op het gebruik en bezit van een radardetector staan hoge boetes en inbeslagname van de detector. De regels over flitspaalsignalering op het navigatiesysteem bespreken wij hieronder.

Hoe om te gaan met een verbod?

Op vakantie naar of via een land met een verbod op flitspaalsignalering? Dan raden we aan om de software op het apparaat (navigatiesysteem, telefoon of tablet) in zijn geheel te verwijderen. Het enkel uitschakelen van de functie is niet voldoende. Neem eventueel contact op met de verkoper of de importeur van het navigatiesysteem om te vragen hoe dit werkt.

Regels per land

Hieronder staat een overzicht van landen waar regelgeving bestaat met betrekking tot het gebruik van flitspaalsignalering.

België Alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en roodlicht-camera’s is verboden. GPS apparatuur die gebruikt maakt van een openbare databank (POI) is toegestaan.
Duitsland Het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering is verboden. Verwijder voor vertrek alle flitspaalinformatie van de apparatuur, want ook het bezit van een apparaat met deze informatie is verboden.
Frankrijk Het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering is verboden. Overtredingen kunnen worden bestraft met een boete van € 1500,-. Informatie over gevarenzones is wel toegestaan op een navigatiesysteem.
 Oostenrijk Alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsmeters en roodlichtcamera’s is verboden. GPS apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank (POI) is toegestaan.
 Zwitserland Het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalinformatie is verboden. Verwijder voor vertrek alle flitspaalinformatie van de apparatuur want ook het bezitten en vervoeren van een apparaat met deze informatie is verboden.

(bron: https://www.anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/verbod-flitspaalsignalering-op-navigatie)

 

Depositphotos_65783895_original verbanddoos_335x260 brandblusser vakantie zomer anwbd actie veilig op weg 9200000087753338 Vaderag cadeau Automaterialen heuts besbo ghs heijl velgenborstel schoonmaken zuiver velgen rims kledinghanger tip poetsen waxen trimmen borstelen gratis velgenborstel broekhuizen automaterialen

 

Alcoholtester Frankrijk wel verplicht, geen boete

alcoholtester-frankrijk-verplicht verbanddoos_335x260 brandblusser vakantie zomer anwbd actie veilig op weg 9200000087753338 Vaderag cadeau Automaterialen heuts besbo ghs heijl velgenborstel schoonmaken zuiver velgen rims kledinghanger tip poetsen waxen trimmen borstelen gratis velgenborstel broekhuizen automaterialen

Verkeersboete Frankrijk geen bezit van alcoholtesters: géén boete.

Wordt u in Frankrijk door de politie gecontroleerd? Dan moet u 2 alcoholtesters bij zich hebben. Met een alcoholtester kunt u zelf controleren of u nog mag rijden, wanneer u een glaasje op heeft. Waarom 2? Als u één alcoholtester gebruikt, heeft u er altijd nog eentje achter de hand. Frankrijk hoopt zo het aantal verkeersongevallen met alcohol in het spel te verminderen. Opvallend: u krijgt bij controle geen boete wanneer u geen alcoholtesters bij zich heeft. Voorheen was dat wel het geval, maar deze sanctie is in 2013 ingetrokken door de Franse Minister van Binnenlandse Zaken (bron).

Goed om te weten: als u in Frankrijk langs de weg een blaastest moet doen, worden de alcoholtesters van de politie gebruikt. Uw eigen alcoholtesters zijn alleen voor eigen gebruik.

 

 

Kom langs in een van onze filialen voor een vrijblijvend advies!

   Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
   Opzoek naar onze vestigingen?
   E-mail sturen? Dat kan: [email protected]
   Meer informatie nodig? Bel ons: 013 - 5321366